Zwangerschapsscreening NIPT
57,8 procent
van de zwangere vrouwen neemt deel aan de screening
Verslagjaar: 2022
Bron: Monitor 2022 Prenatale Screening: de NIPT (Niet-invasieve prenatale test
) en structureel echoscopisch onderzoek; RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu)-CvB (Centrum voor Bevolkingsonderzoek
) / IQ Health
Zwangerschapsscreening NIPT
Dit kerncijfer betreft het percentage zwangere vrouwen dat deelneemt aan de NIPT (Niet-invasieve prenatale test ) ter bepaling van een eventuele verhoogde kans op een kind met het downsyndroom, edwardssyndroom of patausyndroom.
Trend
Sla de grafiek Trend in deelname combinatietest of NIPT over en ga naar de datatabel- Zie tabelweergave voor de deelname in absolute aantallen en deelname NIPT (Niet-invasieve prenatale test ) en combinatietest.
- Sinds april 2017 kunnen alle zwangeren kiezen voor een combinatietest of NIPT.
- Vanaf 1 oktober 2021 worden er geen combinatietesten meer uitgevoerd.
- In 2020 brak de coronapandemie uit. Hiermee moet rekening worden gehouden bij het interpreteren van de trends.
Bron
Monitor 2022 Prenatale Screening: de NIPT en structureel echoscopisch onderzoek; RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu)-CvB (Centrum voor Bevolkingsonderzoek
) / IQ Health
Verslagjaar t/m
2022
Laatste update gegevens
14 mei 2024
Updatefrequentie
Jaarlijks
Meer info
Prenatale screening op down-, edwards- en patausyndroom en SEO op rivm.nl
Zwangerschapsscreening op VZinfo.nl
De cijfers komen uit de Monitor 2022 Prenatale Screening: de NIPT (Niet-invasieve prenatale test ) en structureel echoscopisch onderzoek; RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu)-CvB (Centrum voor Bevolkingsonderzoek ) / IQ Health. Het doel van de monitor is het monitoren van de voortgang van het screeningsprogramma aan de hand van een set indicatoren, zoals vastgesteld in eerdere monitorrapportages. Berekende kerncijfers en indicatoren worden op zowel landelijk als regionaal niveau gepresenteerd.