Ziekenhuispatiënten: potentieel vermijdbare sterfte (titel niet zichtbaar)
3,1 procent
van de sterfgevallen in ziekenhuizen betreft potentieel vermijdbare sterfte (Overleden patiënten waarbij potentieel vermijdbare schade is gevonden en waarbij deze chade ook mogelijk heeft bijgedragen aan het overlijden van de patiënt. )
Verslagjaar: 2019
Bron: Monitor Zorggerelateerde Schade (Nivel (Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg
)/EMGO)
Body (titel niet zichtbaar)
Dit kerncijfer betreft het percentage in het ziekenhuis overleden patiënten waarbij potentieel vermijdbare schade (De onbedoelde uitkomsten zijn ontstaan, doordat de professionele standaarden onvoldoende zijn gevolgd door zorgverleners en/of door tekortkomingen in de organisatie van de zorg. ) heeft bijgedragen aan het overlijden ( potentieel vermijdbare sterfte (Overleden patiënten waarbij potentieel vermijdbare schade is gevonden en waarbij deze chade ook mogelijk heeft bijgedragen aan het overlijden van de patiënt. )). Een positieve patiëntveiligheidscultuur draagt bij aan verlaging van de kans op het optreden van zorggerelateerde schade (Onbedoelde uitkomsten voor de patiënt die veroorzaakt zijn door de zorg en niet door de onderliggende ziekte of aandoening van de patiënt ). Daarbij is er onder meer aandacht voor implementatie van kwaliteits- en veiligheidsprogramma's, opleiding van professionals, stroomlijning van zorgprocessen en goede communicatie en samenwerking.
Trend
Skip chart Trend in zorggerelateerde (potentieel vermijdbare) schade en potentieel vermijdbare sterfte and go to datatableBron
Monitor Zorggerelateerde Schade, Nivel (Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg
)/EMGO
Verslagjaren
2004, 2008, 2011-2012, 2015-2016, 2019
Laatste update gegevens
10 mei 2022
Updatefrequentie
Een maal per vier jaar
Meer info
Prestatie-indicatoren gezondheidszorg op VZinfo.nl
Dit kerncijfer is onderdeel van een bredere set van prestatie-indicatoren voor de gezondheidszorg. Iedere indicator is getoetst op onder andere validiteit, betrouwbaarheid en relevantie, zowel door deskundigen binnen het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) als door andere vakinhoudelijke experts. Veel indicatoren zijn internationaal breed geaccepteerd en worden tevens in veel andere landen gerapporteerd. Verantwoording van de cijfers is te vinden bij Prestatie-indicatoren gezondheidszorg op VZinfo.nl en in de Monitor Zorggelateerde schade(PDF).